Nyomtatás

Vonós - akkordikus tanszak

Választható hangszerek: hegedű, brácsa, gordonka

A zeneiskola vonós tanszakán hegedű, brácsa és cselló szakon tanulhatnak a növendékek, melyhez a szükséges méretű hangszereket az intézmény kölcsönzi számukra. Már a kezdetektől kiemelt szerepet kap a közös zenélés (duó, trió, vonósnégyes), mely által kellő előkészítést kaphatnak a növendékek a zenekari munkára. Nagy odaadással szervez a tanszak különböző ünnepekhez (Karácsony, Farsang) kapcsolódó hangversenyeket, illetve rendszeresen fellépnek iskolai, városi rendezvényeken.

gitár

A gitár iskolánk egyik legnépszerűbb tanszaka. A nagyobb növendékeknek rendelkezniük kell saját, klasszikus gitárral, kisebbeknek korlátozott számban kölcsönözni tudjuk a megfelelő méretű hangszereket. A növendékek rendszeres résztvevői a megyei fesztiváloknak és versenyeknek, a kamarazene területén pedig lehetőségük nyílik más hangszerekkel is a közös zenélésre. A tanszak tanárai speciális mozgásterápiás módszert (Kovács-módszer) végzett szakpedagógusok, így a hagyományos oktatási anyagot ötvözik az új módszerekkel.

ütőhangszerek

Az emberiség történetében a legősibb hangszerek a ritmuskeltő eszközök. Hosszú út vezetett a munkadalokat kísérő egyszerű hangszerektől a 20. századig, amikor az űtőhangszerek jelentősége és száma megnőtt. Új hangszerek jelentek meg, mint például a vibrafon és a marimbafon. Néhány régebbi hangszert, mint a xilofont és a harangjátékot pedig tökéletesítettek. A modern zeneszerzők műveikben egyre több ütőhangszert alkalmaztak. A szimfonikus együttesek a 20. században pedig befogadták Latin-Amerika számos ütőhangszerét. Több egzotikus hangszert is használni kezdtek a zenekarokban. A folyamat eredményeként az ütőhangszerek egyenrangú szereplők lettek a vonósok és a fúvósok mellett a klasszikus zenekari gyakorlatban. A hangszerek és a játéktechnika fejlődése következtében az egyes hangszerek (vibrafon, xilofon, marimba) szólóhangszerként is szerepelnek. Az ütőhangszeres előadóművészek számára a zeneirodalom mára széles repertoárt biztosít. Iskolánkban az ütőhangszerek iránt érdeklődő növendékeket széles hangszerpark fogadja, tanulmányaik során jártasságot szerezhetnek a marimba, vibrafon, xilofon, timpani, dobszerelés  és egyéb ütőhangszeres játékban. Klasszikus zeneirodalomból kölcsönzött átiratokat, XX. századi ütőhangszeres darabokat tanulnak, jazz, latin, rock és egyéb könnyűzenei stílusokkal ismerkednek. Kamarazenélés során nyernek betekintést a  tradicionális ütőhangszeres kultúrák világába.

Vonós - akkordikus tanszak

Németh Judit 

vonós- akkordikus tanszakvezető

hegedű, brácsa, vonószenekar vezetője 

 

Süliné Faragó Izabella

gordonka

Szabóné Érdi Mónika

hegedű

 

Kovács Tamás

gitár

 

Nagy Tamás

gitár

 

 

Szikora Balázs

ütő

 

Untitled Document