Nyomtatás

Vonós - akkordikus - népzene tanszak

Választható hangszerek: hegedű, brácsa, gordonka

A zeneiskola vonós tanszakán hegedű, brácsa és cselló szakon tanulhatnak a növendékek, melyhez a szükséges méretű hangszereket az intézmény kölcsönzi számukra. Már a kezdetektől kiemelt szerepet kap a közös zenélés (duó, trió, vonósnégyes), mely által kellő előkészítést kaphatnak a növendékek a zenekari munkára. Nagy odaadással szervez a tanszak különböző ünnepekhez (Karácsony, Farsang) kapcsolódó hangversenyeket, illetve rendszeresen fellépnek iskolai, városi rendezvényeken.

gitár

A gitár iskolánk egyik legnépszerűbb tanszaka. A nagyobb növendékeknek rendelkezniük kell saját, klasszikus gitárral, kisebbeknek korlátozott számban kölcsönözni tudjuk a megfelelő méretű hangszereket. A növendékek rendszeres résztvevői a megyei fesztiváloknak és versenyeknek, a kamarazene területén pedig lehetőségük nyílik más hangszerekkel is a közös zenélésre. A tanszak tanárai speciális mozgásterápiás módszert (Kovács-módszer) végzett szakpedagógusok, így a hagyományos oktatási anyagot ötvözik az új módszerekkel.

ütőhangszerek

Az emberiség történetében a legősibb hangszerek a ritmuskeltő eszközök. Hosszú út vezetett a munkadalokat kísérő egyszerű hangszerektől a 20. századig, amikor az űtőhangszerek jelentősége és száma megnőtt. Új hangszerek jelentek meg, mint például a vibrafon és a marimbafon. Néhány régebbi hangszert, mint a xilofont és a harangjátékot pedig tökéletesítettek. A modern zeneszerzők műveikben egyre több ütőhangszert alkalmaztak. A szimfonikus együttesek a 20. században pedig befogadták Latin-Amerika számos ütőhangszerét. Több egzotikus hangszert is használni kezdtek a zenekarokban. A folyamat eredményeként az ütőhangszerek egyenrangú szereplők lettek a vonósok és a fúvósok mellett a klasszikus zenekari gyakorlatban. A hangszerek és a játéktechnika fejlődése következtében az egyes hangszerek (vibrafon, xilofon, marimba) szólóhangszerként is szerepelnek. Az ütőhangszeres előadóművészek számára a zeneirodalom mára széles repertoárt biztosít. Iskolánkban az ütőhangszerek iránt érdeklődő növendékeket széles hangszerpark fogadja, tanulmányaik során jártasságot szerezhetnek a marimba, vibrafon, xilofon, timpani, dobszerelés  és egyéb ütőhangszeres játékban. Klasszikus zeneirodalomból kölcsönzött átiratokat, XX. századi ütőhangszeres darabokat tanulnak, jazz, latin, rock és egyéb könnyűzenei stílusokkal ismerkednek. Kamarazenélés során nyernek betekintést a  tradicionális ütőhangszeres kultúrák világába.

Választható hangszerek:

népi furulya, népi hegedű, brácsa, bőgő, citera, népi ének

A népzene iránt érdeklődő növendékeknek népi furulya, népi hegedű, brácsa, bőgő, citera és népi ének tanulásra van lehetőségük egyéni órákon, illetve közösen kamara-énekórákon vehetnek részt. A tanszak célja, hogy a gyermekek a közös éneklés, muzsikálás örömét hagyományaink megismerésén keresztül sajátíthassák el. Kiemelten fontos e kultúra terjesztése, melyre a különböző helyi és országos fórumokon bőséges lehetőség nyílik a zeneiskolás növendékek és tanáraik számára.

Vonós - akkordikus - népzene tanszak

Németh Judit 

vonós- akkordikus tanszakvezető

hegedű, brácsa, vonószenekar vezetője 

 

 

Süliné Faragó Izabella

gordonka

Szabóné Érdi Mónika

hegedű

 

 

Kovács Balázsné

hegedű

Mayer Albert

gitár

 

 

Pohner Hedvig

gitár

 

Szabó Enikő

citera, népi ének

 

 

Máté Miklós

citera

 

 

    Ördög Csenge

    népi hegedű

 

 

 

 

Untitled Document