Nyomtatás

Hangjegykártya versenyek

Az Esztergomi Zsolt Nándor Zene- és Művészeti Iskola immár rendszeresen kétévente megrendezi a hangjegykártya versenyt, ami egy széles körben még kevésbé ismert oktatási segédeszközre alapozva méri össze a jelentkezők tudását.

A hagyományos szolfézs és népdaléneklési versenyek mellett a hangjegykártya verseny létrejöttét az Esztergomi Zeneiskola zongoratanárának, a zeneszerzőként is ismert Vigh Kristófnak köszönhetjük, aki megalkotta ezt a szolfézstanításban forradalmian új oktatási segédeszközt.

VIII. HANGJEGYKÁRTYA VERSENY - 2019. április 5. péntek

Játékos ifjúsági zeneelméleti vetélkedő

2019. április 5-én Esztergomban megrendezésre kerül az VIII. Országos Hangjegykártya Verseny az Esztergomi Zsolt Nándor Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében.

A verseny helyszíne a Zeneiskola épülete:

2500 Esztergom, Gesztenye fasor 12. Tel. 06/33/523-135

e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.                                                              

A verseny 2019. április 5-én pénteken délelőtt 10 órakor kezdődik és a délutáni órákban fejeződik be.

A verseny egyik célkitűzése, hogy a Hangjegykártyát, mint zenepedagógiai segédeszközt megismertesse, használatára ötleteket adjon, s azt a zenei nevelés szolgálatába állítsa. A nyilvános vetélkedőn részt vehet bármely zeneiskolás vagy általános iskolás tanuló, aki a kiírt korosztályoknak megfelel. Határainkon túli magyar jelentkezőket is szívesen látunk.

A Hangjegykártya és annak leírása megtekinthető a www.esztergomizeneiskola.hu című honlapon, s megrendelhető kedvezményesen az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

A verseny részletes kiírása a bővebben gombra kattintva olvasható, valamint letölthető PDF formátumban is;

A versenyt korcsoportonként minimum 20 fő (összesen 40 fő) jelentkezése esetén szervezzük meg, a létszámot pedig 100 főben maximáljuk. A létszám betelte esetén nem fogadunk el több jelentkezést. FIGYELEM: a versenyzők egyénileg és nem csoportosan versenyeznek!!!

Nevezési díj személyenként 2000 Ft. Nevezni lehet két korcsoportban 2019. március 25-ig.

I. korcsoport:a betöltött 8. életévtől a betöltött 12. életévig /Zeneiskolai alsó korosztály/

Az első, a második és a harmadik helyezett versenyző tárgyjutalomban részesül!

II. korcsoport: a betöltött 12. életévtől a betöltött 14. életévig/Zeneiskolai felső korosztály/

Az első, a második és a harmadik helyezett versenyző tárgyjutalomban részesül!

Mindkét korcsoportban az első 10 helyezett arany minősítést és oklevelet kap, ők egyben a délutáni „Aranydöntő” résztvevői. Közülük kerül majd ki a három fődíjas. A 10. utáni helyezést elért versenyzők pontszámuktól függően ezüst vagy bronz minősítést és oklevelet kapnak.

A jelentkezéseket a mellékelt jelentkezési lapon (minden versenyzőnek külön lap!) KérjükMIELŐBB, de legkésőbb 2019. március 25-ig e-mailben eljuttatni az Esztergomi Zeneiskola címére. A jelentkezéseket e-mailben fogjuk visszaigazolni. A nevezési díjakat a helyszínen lehet befizetni.

A verseny menete:10-13 óráig az I. és II. korcsoportok versenye

                                 13-14.30 óráig ebéd és pihenés

                                 14.30 órától Aranydöntő és díjátadás

A verseny anyaga mindaz az információ, amely a „Hangjegykártya” zenepedagógiai segédeszköz által megismerhető, megtanulható, illetve azzal összefüggő, azt kiegészítő szükséges tudás. A versenyzők ezekről az ismeretekről adnak számot, írásban vagy szóban. A gyorsaság fontos követelmény, amely esetenként számít a pontozásnál, s a helyezési sorrendet is eldöntheti. A versenyen semmiféle segédeszköz nem használható!

A versenyanyag az I. korcsoport számára:

1.Hangjegyek felismerése kártyáról, violin és basszuskulcsban, oktávmegnevezés nélkül. Alteráció is lehetséges. / C, D, Esz stb./

2.Énekelve elhangzó, rövid, egyszerű dallam kirakása megadott kártyákkal, szolmizációs hangok alapján pl: (dó=C), megadott kulcsban (violin vagy basszuskulcsban), alteráció nélkül.

3.Rövid, egyszerű dallam leéneklése hangnévvel, a zsűri által kártyával kirakott hangjegyek alapján, violin és basszus kulcsban, alteráció nélkül.

4. Hangközépítés megadott alaphangra (K2, N2, K3, N3, T4, T5, T8)

5.Zeneszerzők felismerése arcképről (csak vezetéknév). Kérjük annak közlését is pár szóban, hogy az adott zeneszerző milyen fajta műveiről nevezetes (pl. kórusműveiről nevezetes, zongoradarabjairól, dalairól, operáiról, szimfóniáiról, stb.) Címek nélkül!

6. Akövetkező zeneszerzők évszámainak ismerete: Palestrina, Bach, Händel, Vivaldi, Haydn, Mozart, Beethoven, Erkel, Liszt, Bartók, Kodály, Csajkovszkij, Schumann, Schubert, Prokofjev

7. Zenefelismerés és a hozzájuk kapcsolódó információk ismerete (stílus, műfaj, jellemző hangszer, stb.) a következő műrészletekből:

 1. Giovanni Pierluigi da Palestrina: „Sicut servus” motetta
 2. Wolfgang Amadeus Mozart: Varázsfuvola – „Éj királynőjének áriája” (KV. 620)
 3. Ludwig van Beethoven: VII. szimfónia – II. tétel Op. 36.
 4. Liszt: A Villa d”Este szökőkútjai
 5. Johannes Brahms: Német requiem – II. tétel Op. 45.
 6. Kodály Zoltán: Galántai táncok

8.Kakukktojás feladat: A megadott zeneszerzőket tudni kell zenei korszakokban elhelyezni, ki az, aki nem volt kortársa a többieknek.

A zenefelismerés anyaga letölthető 2019. január 21-től az Esztergomi Zeneiskola honlapjáról! 

A versenyanyag a II. korcsoport számára:

1.Hangjegyek felismerése kártyáról, violin basszuskulcsban és C-kulcsban oktávmegnevezéssel (kontra C, nagy D, kis e, egyvonalas fisz, stb.), alteráció is lehetséges.

2. Énekelve elhangzó, rövid dallam kirakása megadott kártyákkal, megadott kulcsban (violin, basszuskulcsban), adott esetben alterált szolmizációs hangok alapján (dó=C), a kivágható keresztek, b-k és feloldó jelek használatával.

3.Rövid dallam leéneklése hangnévvel, a zsűri által kártyával kirakott, adott esetben alterált hangjegyek alapján, violin, basszuskulcsban.

4. Hangközépítés megadott alaphangra (K2, N2, K3, N3, T4, T5, K6, N6, K7, N7, T8)

5. Zeneszerzők felismerése arcképről (a kártya által megadott teljes név), stílus meghatározással. Kérjük röviden annak közlését is, hogy az adott zeneszerző milyen fajta műveiről nevezetes (ld. módját I. korcsoport). Címek nélkül!

6.Akövetkező zeneszerzők évszámainak ismerete: Palestrina, Bach, Händel, Vivaldi, Haydn, Mozart, Beethoven, Erkel, Liszt, Bartók, Kodály, Schubert, Chopin, Schumann, Mendelssohn, Csajkovszkij, Brahms, Wagner, Verdi, Prokofjev

7.Modális hangsorok felismerése kottakép alapján szóban 3 # és 3b-ig (ion, dór, fríg, mixolíd, eol)

8.Dúr és moll hármashangzatok és fordításaik építése adott hangra és felismerése kottakép alapján

9. Zenefelismerés és a hozzájuk kapcsolódó információk ismerete (stílus, műfaj, jellemző hangszer, stb.) a következő műrészletekből:

 1. Giovanni Pierluigi da Palestrina: „Sicut servus” motetta
 2. Antonio Vivaldi: c-moll Gordonkaverseny RV 401. – I. tétel – Allegro non molto
 3. Georg Friedrich Händel: Vízizene - D-dúr Szvit HWV 349. - II. Alla Hornpipe
 4. J. S. Bach: Wohltemperiertes Klavier BWV 854. F-dúr Táncprelúdium és fúga - Nr. 11
 5. Wolfgang Amadeus Mozart: Varázsfuvola – „Éj királynőjének áriája” (KV. 620)
 6. Ludwig van Beethoven: VII. szimfónia – II. tétel Op. 92.
 7. Schubert: A pisztráng
 8. Liszt: A Villa d”Este szökőkútjai
 9. Johannes Brahms: Német requiem – II. tétel Op. 45.
 10. Pjotr Iljics Csajkovszkij: D-dúr Hegedűverseny Op. 35.
 11. Bartók Béla: III. Zongoraverseny No. 3. – III. tétel – Allegro vivace
 12. Kodály Zoltán: Galántai táncok

10.Zeneszerzők csoportosítása: A megadott zeneszerzőket időrendi sorrendben elhelyezni a különböző zenei korszakokban.

A zenefelismerés anyaga letölthető 2019. január 21-től az Esztergomi Zeneiskola honlapjáról! 

A verseny napján időt lehet szakítani egy kis esztergomi sétára, szakmai beszélgetésre, ismerkedésre, a versenyzőknek, szülőknek és tanároknak egyaránt. A verseny szervezői bíznak abban, hogy a résztvevők egy gyönyörű helyszín, s egy tanulságos, vidám közösségi esemény élményével gazdagabban térhetnek haza.

Megközelítés, parkolás:

A Zeneiskola a Prímás szigeten, a Mária Valéria hídhoz vezető autóút baloldalán, közvetlenül a kis Duna-ág túloldalán helyezkedik el, a parti sétányon.

 • Vonattal érkezve a városközpont megközelítése gyalogosan lehetséges, ami megközelítőleg 20 percet vesz igénybe.
 • Autóbusszal érkezve a városközpont megközelítése gyalog 10 percet vesz igénybe.
 • Autóval érkezve parkolás az iskolától 100 méterre található parkolóban (fasor elején a „Lépcsős hídnál” lévő murvás parkoló) térítésmentesen lehetséges. A zeneiskola előtt közúti tábla tiltja a parkolást, melynek megszegése büntetést vonhat maga után!

A verseny részletes kiírása a bővebben gombra kattintva olvasható, valamint az oldal alján letölthető PDF formátumban is!

VIII. Hangjegykártya verseny - felhívás

VIII. Hangjegykártya verseny - jelentkezési lap

A korábbi versenyek  eredményei az alábbi linkre kattintva tekinthetőek meg:

Hangjegykártya verseny eredményei - 2017

Hangjegykártya verseny eredményei - 2015

Hangjegykártya verseny eredményei - 2012

Hangjegykártya verseny eredményei - 2015

Untitled Document