Nyomtatás

Fúvós - akkordikus tanszak

Választható hangszerek:

Fafúvós: furulya, fuvola, klarinét, szaxofon

Rézfúvós: trombita, kürt, harsona

Zeneiskolánk fafúvós tanszakán furulya, fuvola, klarinét, szaxofon, rézfúvós tanszakán trombita, harsona, kürt és tuba szakokon tanulhatnak a növendékek. A fúvós hangszerek a legrégebbi hangszerek közé tartoznak. Már az őskorban is fontos szerepet töltöttek be azek a hangszerek és eltérő formában máig is használatosak a mindennapi élet különböző területein. 

A fúvós hangszerek esetében az általános zenei képességek meglétén túl fontosak bizonyos további testi adottságok (egészséges szív és légzőszervek, arc és száj izomzata és formája, fogazat), melyek a sikeres tanulmányok alapfeltételei. A tanszak kiemelt célja a kamarazenélés megszerettetése, valamint a növendék- és amatőr zenekarok utánpótlásának nevelése.

ütőhangszerek

Az emberiség történetében a legősibb hangszerek a ritmuskeltő eszközök. Hosszú út vezetett a munkadalokat kísérő egyszerű hangszerektől a 20. századig, amikor az űtőhangszerek jelentősége és száma megnőtt. Új hangszerek jelentek meg, mint például a vibrafon és a marimbafon. Néhány régebbi hangszert, mint a xilofont és a harangjátékot pedig tökéletesítettek. A modern zeneszerzők műveikben egyre több ütőhangszert alkalmaztak. A szimfonikus együttesek a 20. században pedig befogadták Latin-Amerika számos ütőhangszerét. Több egzotikus hangszert is használni kezdtek a zenekarokban. A folyamat eredményeként az ütőhangszerek egyenrangú szereplők lettek a vonósok és a fúvósok mellett a klasszikus zenekari gyakorlatban. A hangszerek és a játéktechnika fejlődése következtében az egyes hangszerek (vibrafon, xilofon, marimba) szólóhangszerként is szerepelnek. Az ütőhangszeres előadóművészek számára a zeneirodalom mára széles repertoárt biztosÍt.

Iskolánkban az ütőhangszerek iránt érdeklődő növendékeket széles hangszerpark fogadja, tanulmányaik során jártasságot szerezhetnek a marimba, vibrafon, xilofon, timpani, dobszerelés  és egyéb ütőhangszeres játékban. Klasszikus zeneirodalomból kölcsönzött átiratokat, XX. századi ütőhangszeres darabokat tanulnak, jazz, latin, rock és egyéb könnyűzenei stílusokkal ismerkednek. Kamarazenélés során nyernek betekintést a  tradicionális ütőhangszeres kultúrák világába.

Fúvós - akkordikus tanszak tanárai

 

Dávid Zsuzsanna

fúvós-akkordikus tanszakvezető

furulya, fuvola 

 

 

 

 

Hollós Petra

klarinét

Szegő Csaba 

szaxofon, furulya

Gyurika-Bíró Sarolta Vivienn

 fuvola, furulya

 

 

Reményi László 

rézfúvó, fúvószenekar vezetője, igazgatóhelyettes

 

Szalkay Dávid 

rézfúvó

 

 

 

 

 

Untitled Document