Nyomtatás

Fúvós - akkordikus tanszak

Választható hangszerek:

Fafúvós: furulya, fuvola, klarinét, szaxofon

Rézfúvós: trombita, kürt, harsona

Zeneiskolánk fafúvós tanszakán furulya, fuvola, klarinét, szaxofon, rézfúvós tanszakán trombita, harsona, kürt és tuba szakokon tanulhatnak a növendékek. A fúvós hangszerek a legrégebbi hangszerek közé tartoznak. Már az őskorban is fontos szerepet töltöttek be azek a hangszerek és eltérő formában máig is használatosak a mindennapi élet különböző területein. 

A fúvós hangszerek esetében az általános zenei képességek meglétén túl fontosak bizonyos további testi adottságok (egészséges szív és légzőszervek, arc és száj izomzata és formája, fogazat), melyek a sikeres tanulmányok alapfeltételei. A tanszak kiemelt célja a kamarazenélés megszerettetése, valamint a növendék- és amatőr zenekarok utánpótlásának nevelése.

ütőhangszerek

Az emberiség történetében a legősibb hangszerek a ritmuskeltő eszközök. Hosszú út vezetett a munkadalokat kísérő egyszerű hangszerektől a 20. századig, amikor az űtőhangszerek jelentősége és száma megnőtt. Új hangszerek jelentek meg, mint például a vibrafon és a marimbafon. Néhány régebbi hangszert, mint a xilofont és a harangjátékot pedig tökéletesítettek. A modern zeneszerzők műveikben egyre több ütőhangszert alkalmaztak. A szimfonikus együttesek a 20. században pedig befogadták Latin-Amerika számos ütőhangszerét. Több egzotikus hangszert is használni kezdtek a zenekarokban. A folyamat eredményeként az ütőhangszerek egyenrangú szereplők lettek a vonósok és a fúvósok mellett a klasszikus zenekari gyakorlatban. A hangszerek és a játéktechnika fejlődése következtében az egyes hangszerek (vibrafon, xilofon, marimba) szólóhangszerként is szerepelnek. Az ütőhangszeres előadóművészek számára a zeneirodalom mára széles repertoárt biztosÍt.

Iskolánkban az ütőhangszerek iránt érdeklődő növendékeket széles hangszerpark fogadja, tanulmányaik során jártasságot szerezhetnek a marimba, vibrafon, xilofon, timpani, dobszerelés  és egyéb ütőhangszeres játékban. Klasszikus zeneirodalomból kölcsönzött átiratokat, XX. századi ütőhangszeres darabokat tanulnak, jazz, latin, rock és egyéb könnyűzenei stílusokkal ismerkednek. Kamarazenélés során nyernek betekintést a  tradicionális ütőhangszeres kultúrák világába.

Fúvós - akkordikus tanszak tanárai

Drága-Jurásek Ildikó 

fúvós- akkordikus munkaközösségvezető

fuvola, furulya

 

 

 

 

Szikora Balázs

ütő

Dávid Zsuzsanna

furulya, fuvola 

 

Hollós Petra

klarinét

 

 

Szegő Csaba

szaxofon, furulya

 

 

Reményi László 

rézfúvó, fúvószenekar vezetője, int.vez. helyettes

Szalkay Dávid 

rézfúvó

Bíró Sarolta Vivienn

fuvola, furulya

 

 

 

 

Untitled Document