Nyomtatás

Fúvószenekar

A Fúvószenekart Kriska György –a zeneiskola volt rézfúvós tanára– alapította 1992-ben. Az akkor, leginkább polkákból, indulókból álló repertoárral számos városi, iskolai és egyéb rendezvényen mutatkozhattak be. Kriska György munkáját Reményi László rézfúvós tanár vette át 2007-ben, aki a mai ifjúság ízléséhez, ismereteihez és igényeihez is próbál igazodni a zeneválasztás során. Ennek köszönhetően fellendülőben van a fúvószenekar mind létszámilag, mind pedig a koncerteket illetően. A fúvószenekar tagjai között éppúgy megtalálható a mostani zeneiskolás diák, mint a már egyébként végzett és visszajáró, „volt” növendék vagy több lelkes tanárkolléga. 

Repertoárjukban nagy számban fordulnak elő a lendületes, fiatalos darabok – mese- és filmzenék, latinos tánczenék (szamba, mambo, cha-cha-cha stb.), valamint könnyűzenei slágerek átiratai, de szívesen tanulják meg és játsszák a komolyabb, kicsit lassabb műveket is.

A fúvószenekar lelkesedését és lehetőségét az is jelzi, hogy több városi rendezvényt, fúvószenekari fesztivált, zeneiskolai hangversenyt is a háta mögött tudhat. Szívesen tettek eleget a Praktiker felkérésének is, amikor a megnyitó ünnepség részeként koncertet adhattak az érdeklődő közönségnek. 

A 2012. év különleges évszám a Fúvószenekar életében, hiszen ebben az évben ünnepelte a zenekar kettős jubileumát.

2014 ismét egy mérföldkő a Fúvószenekar életében. A Rybnik-ben (Lengyelország) megrendezett 23. „Złota Lira” Nemzetközi Fúvószenekari versenyen 11 versenyző zenekar közül az Esztergomi Ifjúsági Fúvószenekar a 2. helyezést érte el! Ez egy nagyon nagy eredmény, az utazás pedig nagy tapasztalat és élmény a zenekar tagjainak számára. 

A zenekar nyitott minden érdeklődő előtt, aki szereti a fúvós zenét és szívesen venne részt a fúvószenekar munkájában!

Az Esztergomi Ifjúsági Fúvószenekar támogatója: 

  

 

 

 

Kiemelkedő fúvószenekari munkájukért Fúvószenekari díjat kaptak:

2020: Erős Pál

2019: Valkó virág

2018: Lea Poethig

2017: Imre Anna Léna

2016: Mikesy Tamás Miksa

2015: Damiansitz Tibor 

2014: Antalics Petra

2013: Veszter Sára

2012: Pozsonyi Kristóf, Ágoston Máté

2011: Antalics Petra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az együttes vezetője: Reményi László

A zeneiskola fúvószenekarát 2007 óta vezeti. 2008-tól minden évben részt vesz Rybnik-ben (Lengyelország) egy nemzetközi fúvószenekari fesztiválon, mint a magyar zsűritag. Lelkesen ápolja Esztergom és a Zeneiskola testvérvárosi kapcsolatait, több alkalommal kísérte és kíséri el a zeneiskolás növendékeket egy-egy ilyen találkozóra, ahol ő maga is részt vesz a nemzetközi zenekar munkájában. 2010-ben ő szervezte meg Esztergomban a soron következő Nemzetközi Ifjúsági Zenekari találkozót. A tábor során megtanult és 2010. augusztus 20-án előadott mű Koltay: Sacra Corona Hungarie című műve volt, melyet személyesen tanított be és vezényelte is. 2011 szeptember-október hónapban 30 órás akreditált tanfolyamot tartott Budapesten "Tartalmi változások a zene elméleti oktatásban" címmel a Magyar Zeneiskolák Szövetsége, a Metronom Nonprofit Kft. és az Óbudai Aelia Sabina Zeneiskola felkérésére. 2015-ben Reményi László a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának fúvós-karnagy szakán mesterdiplomát szerzett. 

 

 

 

Untitled Document