Nyomtatás

Iskolánk története

Az esztergomi zeneoktatás hagyománya dokumentálhatóan az 1800-as évek végére nyúlik vissza. Az 1965-ben megalakult Esztergomi Dalárda majd a Dal- és Zenekedvelők Egyesületének hegedű és énektanodája képviselte a zeneoktatást a városban. Az 1900-as évek elején csak Brenner Júlia nevéhez fűződő  zongoraiskola adott lehetőséget szervezett zenetanulásra. Egy szélesebb alapokon nyugvó zeneiskola létrejöttére egészen 1928-ig várni kellett. Ekkor a helyi lapban felhívásban szóltak a városban élő szülőkhöz, hogy elképzeléseik szerint írassák be gyermekeiket a létrejött zeneiskolába. Az intézmény első tantestületének élére Buchner Antal főszékesegyházi karnagyot nevezte ki a város. Az iskola megnyitásakor 47 tanuló kezdte meg tanulmányait az akkor még a Német (ma Petőfi Sándor) utcában lévő épületben. 1931-ben már zeneszerzés, ének, zongora, hegedű, cselló, nagybőgő és elméleti melléktanszakokkal működött az iskola.

Az államilag engedélyezett és városilag segélyezett Zeneiskola helyzete az elmaradó támogatások miatt 1936-ra meggyengült. A Zeneiskola újjászervezése Dr. Sztárcsevich László vezetésével valósult meg, így1937-ben az oktatás újra elkezdődött. 1961-ben a helyi művelődési házban folyt már a zenei oktatás, megközelítőleg kétszáz fős tanulói létszám mellett.1962-ben az intézmény története döntő mérföldkőhöz érkezett, amikor az iskolát állami zeneiskolává alakították. 1964-től Szabó Tibor vette át az  irányítást, akinek igazgatása alatt már kilenc tanár képezte a tantestületet. Az egyre növekvő tanulószám miatt az akkori városi vezetés úgy döntött, hogy a számtalan költözést  megélt zeneiskola megkapja a korábban kizárólag csónakháznak használt épület döntő részét.

1970-ben a zeneiskola igazgatója már Reményi Károly, akinek elgondolása alapján kezdődött az épület felújításához szükséges tervek elkészítése. Komárom-Esztergom megye pénzügyi támogatásának köszönhetően 1982-ben megkezdődik az épület átépítése és bővítése. 1988-ra Urbányi Károly és később Mújdricza Ferenc építészek tervei végső formát adtak az épületnek, de a zeneiskola épületének külső befejezésére 1994-ig várni kellett. 1999-ben a zeneiskola igazgatója Novák László volt, akit 2000-ben már Reményi József követett az igazgatói székben. 2001-től kezdve a zeneiskola igazgatója Udvardyné Pásztor Ágnes.

2004-ben az iskola ünnepélyes keretek között felvette az esztergomi születésű hegedűművész és zeneszerző Zsolt Nándor nevét. A zeneiskola szakmai fejlődésének a 2007. év fontos állomása volt, amikor az intézmény elnyerte a „Kiválóra minősített alapfokú művészetoktatási intézmény” címet. Az iskola tanszakinak száma 2008-ban a népzene tanszak elindulásával tovább gyarapodott. 2009-ben megtörtént a zeneiskola fűtés rendszerének korszerűsítése. Napjainkban az intézmény közel 400 növendékkel büszkélkedhet, akiket 30 főből álló tantestület oktat. A hangversenyek, egyéb nagyszabású rendezvények helyszínéül az intézmény 120 férőhelyes földszinti hangversenyterme és kamaraterme szolgál. Csoportos oktatás 5 tanteremben, egyéni hangszeres oktatás pedig 21 szaktanteremben folyik.

Untitled Document