Nyomtatás

Hangjegykártya bemutatása

A hagyományos játékkártya formátumban elkészített hangjegykártya elsősorban a hangjegyek felismeréséhez és a zenei alapismeretek játékos elsajátításához nyújt segítséget. A kártyalapok egyik oldala a hangjegyek kottaképét tartalmazza, míg a kártya másik oldalán a legismertebb zeneszerzők arcképét és születésének, ill. halálának évszámait találhatjuk. Ismert az a jelenség, hogy a gyermekek többsége a zenetanulás kezdetén csupán a leggyakrabban előforduló hangjegyeket tudja megjegyezni, a hangjegyek egy része így tudatukban "fehér folt", ismeretlen marad. Ez a kiegyensúlyozatlan memorizálás akár évekig is hátráltatja a folyamatos hangjegyolvasást, ennek következtében a szolfézs órai kottaolvasástól a hangszertanuláshoz szükséges hangképzésig vezető folyamat kialakulását.

Ha el tudjuk érni azt a célt, hogy a gyermekek minden hangjegyet egyformán ismerjenek - violin és basszuskulcsban egyaránt, képileg memorizáljanak, akkor ezzel biztos alapot adunk további fejlődésükhöz, sőt, hatékonyabbá tesszük a kezdeti tanulási időszak munkáját. A hangjegykártya játékos, indirekt módon segíti elő azt, hogy a gyermekek minden egyes hangot képesek legyenek megjegyezni. A hangjegykártya egy-két hónapos játékos használata szinte minden gyermeknél látványos eredményt hoz; az összes hangjegy ismeretét. Csakúgy, ahogy a betűket, előbb-utóbb ezeket is minden zeneiskolai tanuló képes megtanulni.

Elmondhatjuk, hogy csupán ennek a 42 hangnak ismerete már komoly sikerélményt, magabiztosságot ad, kedvet csinál a zenetanuláshoz, sőt, a zene világára való ráhangolódást is nagymértékben elősegíti. A hangjegyek felismerésének elsajátítása után a következő lépcsőfok a legjelentősebb zeneszerzők megismertetése, akiknek arcképét a kártya a hangnevekkel együtt ábrázolja. A zeneszerzők nevének, születési évszámának végleges memorizálása, tudati bevésése sokféle tanulási lehetőséget kínál, kiegészítve a zenei stílusok magyarázatával.

A hangjegykártya által nyújtott fontos további lehetőség - a kottafejek egymás mellé illesztése révén - kisebb dallamok, motívumok kirakása. Szolfézspéldákat készíthetünk, kóristák, énekesek "beéneklő" dallamait ábrázolhatjuk a kártyával, igény szerint a kulcs változtatásával, vagy módosító jelek használatával. E célból a kártyához kivágható brácsakulcs, illetve módosító jelek is rendelkezésre állnak.

A hangjegykártya kedvezményes, 1.500 forintos áron megrendelhető a Zsolt Nándor Katolikus Zeneiskola e-mail címén; zenede[kukac]esztergomizeneiskola.hu - bővebb tájékoztatás ezen az oldalon található; hangjegykártya megrendelése

Javaslat a hangjegykártya használatához:

Célszerű a basszuskulcsos, kék színű kártyák (21 db), valamint a violinkulcsos, zöld színű kártyák (21 db) különválasztása. A feladat az, hogy a hangjegy rajza alapján meg kell mondani minél rövidebb idő alatt (egy-két másodperc) a hangjegy nevét. Amennyiben a felismerés nem megy, a kártya megfordításakor a kártya túloldalán olvasható a megoldás. Ha több gyermek van jelen, versenyeztethetjük őket úgy, hogy aki előbb megmondja a hang nevét, - persze  két-három másodperces időhatárig - elteheti a kártyát. A játék végén mindenki összeszámolja az elvitt kártyáit, s aki a legtöbbet vitte, az nyer. A nyertes, de a második, harmadik helyezett is honorálható.

A barna kártyák az oktávtávolságra lévő hangjegyek együttes látását segítik. A hangjegykártya egy két hónapos játékos használata szinte minden gyereknél látványos eredményt hoz, az összes hangjegy ismeretét. Csakúgy, ahogy a betűket, előbb-utóbb ezeket is minden gyerek képes megtanulni.

A hangjegyek felismerésének elsajátítása után a következő lépcső a legfontosabb zeneszerzők megismerése lehet, akiknek arcképét a kártya a hangnevekkel együtt ábrázolja. A zeneszerzők nevének, születési évszámának végleges memorizálása, tudati bevésése igény szerint történhet, kiegészítve a zenei stílusok magyarázatával.

A hangjegykártya által nyújtott fontos további lehetőség - a kottafejek egymás mellé illesztése révén - kisebb dallamok, motívumok kirakása. Szolfézspéldákat készíthetünk, kóristák, énekesek "beéneklő" dallamait ábrázolhatjuk a kártyával, igény szerint a kulcs változtatásával, vagy módosító jelek használatával. E célból a kártyához kivágható brácsakulcsot, illetve módosító jeleket mellékeltünk.

Untitled Document