Nyomtatás

Illés Ferenc

A zenei indíttatást és az első útravalókat édesapjától kapta, majd szülőfalujából, a vajdasági Székelykevéről a pancsovai Jovan Bandur Zeneiskolába nyert felvételt előbb harmonika, majd klarinét szakra is. Érettségi után a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd a szegedi Zenekonzervatóriumban folytatta tanulmányait, végül a győri Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerzett klarinéttanári diplomát. 1999 és 2001 között a németországi Karlsruhe Állami Zeneakadémiáján volt vendéghallgató. 2001-ben visszatért Magyarországra és azóta tanít furulyát, klarinétot, szaxofont, szintetizátort. Tanárai voltak:

id. Illés Ferenc                                   harmonika   Székelykeve (Vajdaság, Szerbia)

Nikola Grujevski                               klarinét        Pancsova (Vajdaság, Szerbia)

Horváth László, Nemes András         klarinét        Budapest, Bartók Konzi

Török János, Maczák János               klarinét        Szeged, Zenekonzervatórium

Szabó András                                     klarinét        Győr, Liszt. Ferenc Zeneművészeti Főiskola

Wolfgang Meyer, Otto Kronthaler    klarinét        Karlsruhe Állami Zeneakadémia (Németország)

Tanulmányai során számos mesterkurzuson vett részt különböző országokban:

Klasszikus klarinét     (Sabine Meyer, Rainer Wehle – Németország)

Jazz-kortárs klarinét   (Michael Riessler, Eddie Daniels – Németország)

Basszusklarinét          (Paolo de Gaspari – Olaszország)

Pedagógiai munkája mellett szabadúszóként számos zenekarban, együttesben szerepelt több európai országban. 2004-től a Rév-Komáromi Jókai Színház megbízott zenésze (Szegény Dzsoni és Árnika, A bor, Gazdag szegények, Lili bárónő), de játszott már több európai nagy színházban is (Budapesti Nemzeti, Thália, József Attila, Kassai Állami Színház, Wien Molière Theater, Veszprém, Belgrád stb.). Szólistaként számos klasszikus és kortárs mű előadója, kedveli a modern hangzást is.

Alapító tagja és vezetője a hazai „Sypus” Sípos Együttesnek (lsd. sypusmusic, Magyarország, 2011), továbbá alapító tagja a Clarone di Bandur clarinet ensemble együttesnek is (Szerbia, 2015).

Tanítványai és kollégái nyitott és kommunikatív személynek ismerik, probléma-megoldó és valódi csapatjátékos. Növendékeivel, valamint azok szüleivel is könnyen megtalálja a közös nevezőt, tanítványai között szép számmal akadnak olyanok is, akik a zenei pályát választották.

Untitled Document