Nyomtatás

A zene világnapja 2015

Október elseje a zene világnapja, ebből az alkalomból országosan koncertet, hangversenyt és más zenei eseményt rendeznek. Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin kezdeményezésére emelte október 1-jét A ZENE VILÁGNAP-ja rangjára 1975-ben. Ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet, segíti a különböző kultúrák zenéinek jobb megismerését. Esztergomban a Szent Erzsébet Iskola Dísztermében rendezett hangversenyt a Zsolt Nándor Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és diákjai közreműködésével október 1-jén.

A gyermeknevelés egyik leghatékonyabb eszköze a zenei nevelés, amely nagymértékben hozzájárul a harmonikusabb, teljesebb élethez, a nagyobb kreativitáshoz, és sok tekintetben a tanulás más területeit is segíti. Jó volt látni az érdeklődő, mosolygó gyermekarcokat a nézőtéren és a szereplők között. A koncert nyitószámát a zeneiskola népzenei tanszakából alakult együttes adta elő. Tisztán, kedvesen csengett az ének, Szatmári csárdás és friss hangzott el. A folytatásban Lovas László zongorán Scarlatti A-dúr szonátáját adta elő, majd Albert Szabolcs klarinétjátékában gyönyörködhettünk. Ismét népzene következett, de a kisegyüttes kiegészült egy hangszerrel. Somogyi dallamokat hallottunk citerakísérettel. Visszatérve a klasszikus zenéhez, V. Rózsár Brigitta következett, aki Gustave Lange népszerű zongoradarabjaiból adott elő egyet. A dallamos, kedves zene elnyerte a közönség tetszését, megérdemelt taps volt a jutalom.

Joseph Haydn Esz-dúr trombitaversenye következett Szalkay Dávid és Lovas László előadásában. A bámulatosan sokszínű Haydn-muzsika most is remekül szólt. Valaha a zenélés és a zenehallgatás közösségi élmény volt, a társasági élet elmaradhatatlan része. Ebből kaptunk ízelítőt Mozart D-dúr kvartettjének előadásakor, amelyben a zeneszerző szellemesen kombinálja a hangszereket. Közreműködött: Drága-Jurásek Ildikó fuvolán, Szabó Gábor hegedűn, Séra Anna brácsán és Gáspár Csilla gordonkán. Folytatva a kamarazenélést Sosztakovics alkotásai közül hallgathattunk meg egyet a Prelúdium, Walzer és Gavotte címűt. Két hegedűre és zongorára írt „tánc-zenét” hallhattunk Németh Judit, Szabó Gábor és Petróczy Csaba előadásában. A befejező szám Vivaldi C-dúr Kettősversenyének I. tétele volt, igazi itáliai barokk kamarazene. A két trombitára és két hegedűre írt versenymű bravúros előadásában gyönyörködhettünk. A zenei együttes nélkülözhetetlen szólama volt a continuó, amelyet a csembaló szólaltatott meg. Szalkay Dávid és Reményi László trombitán, Németh Judit és Szabó Gábor hegedűn, Séra Anna brácsán, Gáspár Csilla gordonkán, Lovas László continuón működött közre. A koncerten a zeneiskola növendékei mellett a tanárok mutatkoztak be, hogy tudásuk legjavát adva bizonyítsák tehetségüket és elhivatottságukat a közönségnek. A műsorszámok között nagyon találó és odaillő idézeteket hallhattunk, amelyek a zenével kapcsolatosak. Kodály Zoltántól származik a következő gondolat. „A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő. Sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik.”

A Zene Világnapja 2015 - A cikk az Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóiratban jelent meg 2015. októberében.

Untitled Document