Zsolt Nándor Katolikus Zeneiskola

"Sokszor egyetlen élmény, egész életre megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni, ezt megszerezni az iskolának kötelessége." (Kodály Zoltán)

Nyomtatás

"A zenén túl..." Zenés beszélgetés Vásáry Tamással

Nagy öröm a Zeneiskola számára, hogy Vásáry Tamás zenés beszélgetőestjére invitálhatjuk a közönséget, melyre 2024. február 28-án szerdán 1

8 órai kezdettel kerül sor a Zeneiskola Reményi Károly Hangversenytermében. Vásáry Tamás beszélgetőtársa Albert József lesz. Az eseményre a belépés díjtalan, adományokat köszönettel fogadunk.

A tavalyi évben ünnepelte 90. születésnapját a Szent István-díjas Vásáry Tamás, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának elnök-karmestere és tiszteletbeli örökös főzeneigazgatója. A csodagyerekként indult Dohnányi-tanítvány, Kodály tanársegédje nemzetközi sztár lett, aki zongoraművészként is bejárta a világot és élete során a legrangosabb 100 zenakart dirigálta. "A zenén túl..." – ez a cím összeforrt Vásáry Tamás nevével és kicsit a védjegyévé is vált, nem csupán a nagy sikerű rádiózenekari ismeretterjesztő koncertsorozata kapcsán.

Vásáry Tamásnak a zenélés és a másokkal együtt muzsikálás egyrészt a zenén túli világ megismerését jelentette, a lélek birodalmát, másrészt, hogy ezt a világot mindenkivel – legyen zenekari vagy énekkari tag vagy a közönség – minél mélyebben megismertesse. Vásáry hitvallása, hogy a művészetek közül a zene segít leginkább megismerni a zenén túli világot, mint ahogy azt Kodály Zoltán, atyai támogatója és példaképe is hirdette. Ezért kellene minden gyermeknek zenét tanulnia.  Vásáry karmesterként és zongoraművészként egyaránt megkerülhetetlenné vált a világ klasszikus zenei élete és az egyetem polgársága számára. Mesterkurzusai a felfedezés ritka élményét nyújtották a fiatal muzsikusoknak, befolyásolva egész életpályájukat. Olyan szemléletet és zenei hozzáállást kaptak tőle, amelyről utólag kimondható, hogy szinte transzcendentális hatást gyakorolt az őt hallgatókra – mondta.

Untitled Document