Zsolt Nándor Katolikus Zeneiskola

"Sokszor egyetlen élmény, egész életre megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni, ezt megszerezni az iskolának kötelessége." (Kodály Zoltán)

Nyomtatás

Szakmai út Erdélyben - beszámoló

Zenei – Szakmai úton Kolozsváron

Szakmai partnerség keretében tettünk látogatást 2023. október 16-19 között a Zsolt Nándor Katolikus Zeneiskola tanáraival és növendékeivel Kolozsváron, a Sigismund Toduţǎ Zenei Főgimnáziumban.

Már az elmúlt tanévben elkezdődött az elméleti tervezgetés egy kolozsvári útról Süliné Faragó Izabella gordonka tanár kezdeményezésére, aki a fent említett intézmény növendéke volt. Utazásunk részletes szervezését aztán Filip Antonella Margó, a zenelíceum igazgatójának jóváhagyása mellett Palkó-Kondrát Csilla és Pusztai Enikő zenetanárok segítették Kolozsvárról.

Az esztergomi Zsolt Nándor Katolikus Zeneiskola növendékei és tanárai, egy erre az alkalomra összeállított hangverseny keretében mutatkoztak be a nagymúltú kolozsvári intézmény közösségének. A nagysikerű hangversenyen növendékeink (Codner Isabel – hegedű; Kis-Szölgyémi Zsombor Márk – zongora; Remetei Zsombor – gordonka; Hajdu Géza Christopher – zongora; Garbacz Dominik – klarinét; Alföldi Zsuzsanna és Sándor Csenge – fuvola) és művész-tanár kollégák (Németh Judit – hegedű; Rózsár Brigitta – zongora; Sutyinszki Beáta – fuvola; Süliné Faragó Izabella – gordonka; Illés Ferenc – klarinét/basszusklarinét;  Málnai József – zongora; Pálmai Árpád – zongora/ének) léptek fel kamara-, valamint szólóprodukciókkal.   

A koncert után – terített asztal mellett – felszabadult beszélgetések alakultak a gyerekek között, illetve a vendéglátó családokkal, zenetanár kollégákkal. A szabadidős program során is együtt maradtunk, közösen néztük meg Kolozsvár nevezetességeit, eljutottunk Torockóra és a Tordai Sóbányába. Érdekesek és hasznosak voltak a szakmai megbeszélések, eszmecserék is, hiszen nem titkolt szándékunk volt, hogy egymás szakmai munkáját – hasonlóságokat, problémákat, szokásokat, módszereket, ötleteket – megismerjük.

Szívből örülök, hogy – többedmagammal – képviselhettem és a hangverseny elején bemutathattam zeneiskolánkat, s hogy olyan kis csapattal – kollégákkal és növendékekkel – tehettem mindezt, akik örömmel és magas szakmai színvonalú muzsikálással vettek részt e partneriskolai látogatáson!

Köszönet Süliné Faragó Izabella tanárnőnek a szervezésben való aktív részvételéért, a fellépő művész-tanár kollégáknak, a fellépő növendékeknek és szüleiknek, valamint a felkészítő tanároknak: Dávid Zsuzsannának, Illés Ferencnek, Kovács Andreának, Németh Juditnak, Rózsár Brigittának, Süliné Faragó Izabellának. Köszönjük a biztonságos célba érkezést sofőreinknek: Pálmai Árpádnak és Udvardy Mihálynak. 

Azt gondolom, hogy a kolozsvári látogatáson résztvevő növendékek és tanárok számára ez az út nem pusztán egy átlagos vendégszereplés volt. Egy napi utazást követően az egyik legnagyobb erdélyi magyar közösség tagjai köszöntöttek minket, s végig olyan vendégszeretetet tapasztaltunk, mintha hazamentünk volna! Az emelkedett hangulatú koncerten elhangzó – sokszor megindító – zeneműveket mindenki nagy igyekezettel, a szíve mélyéből adta elő ajándékként az ottaniaknak! Maradandó, közös emléket őrizhetünk! 

Esztergom, 2023. október 24.                                                                                                                        

Udvardyné Pásztor Ágnes

igazgató

A részletes képgaléria a bővebben gombra kattintva tekinthető meg;

 

kolozsvar_1
kolozsvar_1
kolozsvar_2
kolozsvar_2
kolozsvar_3
kolozsvar_3
kolozsvar_4
kolozsvar_4
kolozsvar_5
kolozsvar_5
kolozsvar_6
kolozsvar_6
kolozsvar_7
kolozsvar_7
kolozsvar_8
kolozsvar_8
kolozsvar_9
kolozsvar_9
kolozsvar_10
kolozsvar_10
kolozsvar_11
kolozsvar_11
kolozsvar_12
kolozsvar_12
kolozsvar_13
kolozsvar_13
kolozsvar_14
kolozsvar_14
kolozsvar_15
kolozsvar_15
kolozsvar_16
kolozsvar_16
kolozsvar_17
kolozsvar_17
kolozsvar_18
kolozsvar_18
kolozsvar_19
kolozsvar_19
kolozsvar_20
kolozsvar_20
kolozsvar_21
kolozsvar_21
kolozsvar_22
kolozsvar_22
kolozsvar_23
kolozsvar_23

Untitled Document