Zsolt Nándor Katolikus Zeneiskola

"Sokszor egyetlen élmény, egész életre megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni, ezt megszerezni az iskolának kötelessége." (Kodály Zoltán)

Nyomtatás

„Legyen a zene mindenkié!” (Kodály Zoltán)

Október első napjaiban az esztergomi Zsolt Nándor Alapfokú Művészeti Iskola (Zeneiskola) közreműködésével maradandó koncertélmények részesei lehettünk. Felvállalták élő, komolyzenei koncertek szervezését. Október 1-jén és október 6-án igényesen összeállított műsorral várták a zeneszerető ifjakat és felnőtteket.

A címben szereplő Kodály Zoltán idézet is azt sugallja, hogy a komolyzenei hangversenyeknek közösség- és közönségformáló ereje van. Október elseje a zene világnapja, ebből az alkalomból országosan koncertet, hangversenyt és más zenei eseményt rendeznek. Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin kezdeményezésére emelte október 1-jét A ZENE VILÁGNAPJA rangjára 1975-ben. Ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet, segíti a különböző kultúrák zenéinek jobb megismerését. Ebből az alkalomból 2016. október 1-jén a Zeneiskola Nagytermében várták hangversenyre a zene barátait az iskola tanárai és növendékei.

Igen változatos műsort hallhattunk. Vivaldi, Bach, Haydn, Mozart művei mellett kevésbé ismert zeneszerzők alkotásait is műsorra tűzték. Nagy sikert aratott Engelbrecht Azurea és Varga Dominika, akik az opera áriát tiszta, csengő hangon adták elő. Az ének tanszak növendékei remek produkciójukkal elnyerték a közönség tetszését, többször visszatapsolták őket. A műsor befejező részében 20. századi és napjaink zeneszerzőinek darabjait hallhattuk. 2016. október 6-án – az Aradi vértanuk emléknapján – ünnepi hangversenyre került sor az Esztergomi Bazilikában. A „Pro Urbe” díjjal kitüntetett Városi Szimfonikus Zenekar, a Balassi Bálint Vegyeskar és a budapesti Szent Margit Plébániatemplom kórusa előadásában a Mozart Requiem került bemutatásra, Skoff Zsuzsanna, Dezső Sára, Pálmai Árpád, Lettner Zsolt szólisták közreműködésével. Néhány éve már hagyomány városunkban, Reményi Károly karnagy úr kezdeményezésére, hogy ünnepi hangversennyel is emlékezzünk az aradi tizenháromra. Wolfgang Amadeus Mozart Requiem-je a legismertebb, legnagyszerűbb alkotása a művésznek. A művet belengi a komorság és a komolyság, ezért kerülhetett a nemzeti emléknapon műsorra. Egyedülálló élményben lehetett része annak, aki meghallgatta a koncertet, amelyet Reményi László dirigált. A lenyűgöző előadás során remekül szólaltak meg a csodálatos dallamok. Lélegzetelállítóan csendült fel a Lacrimosa tétel, a fantasztikus ellentéteket jól érzékeltették az előadók. A zene létjogosultságát, fontosságát senki sem vitatja, hiszen a zene megszépíti napjainkat, enyhíti bánatunkat. Kodály tanár úr szavaival élve: „A zene gyógyító elixír”.

A fotót Szabó László készítette.

„Legyen a zene mindenkié!” (Kodály Zoltán) - A cikk az Esztergom és Vidéke társadalmi és kulturális folyóiratban jelent meg 2016. októberében.

Untitled Document