Zsolt Nándor Katolikus Zeneiskola

"Sokszor egyetlen élmény, egész életre megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni, ezt megszerezni az iskolának kötelessége." (Kodály Zoltán)

Nyomtatás

Minden koncert ünnep

Osztatlan sikert aratott az a teltházas koncert, amelyet az Esztergomi Ifjúsági Fúvószenekar adott a Szent Erzsébet Iskola Dísztermében 2016. január 30-án. Reményi László vezette a zenei együttest. Sok kedves dallam csendült fel előadásukban, bizonyítva játékosságukat, sokszínűségüket, virtuóz hangszerjátékukat.

A Fúvószenekar alapítása Kriska György nevéhez fűződik. 2007-től Reményi László rézfúvós tanár irányításával működnek. Ebben az együttesben is megtalálhatók a visszajáró növendékek és a lelkes kollégák. 2014-ben nemzetközi versenyen 2. helyezést értek el. Repertoárjukban a klasszikus, „komolyabb” művek mellett megtalálhatók a fiatalos, lendületes film- és mesezenék, latinos tánczenék, könnyűzenei darabok átiratai.

A mostani félévi koncert műsora kissé másként alakult. Felcsendültek ismert dallamok is, de az előadott művek többsége egy német fúvószenekartól származik. Reményi László tanár úr lelkesen ápolja Esztergom és a zeneiskola testvérvárosi kapcsolatait. Gyakran kíséri el növendékeit nemzetközi zenei találkozókra, ilyenkor ő maga is részt vesz a zenekarok munkájában. Több esetben kottákat cserélnek egymással az együttesek vezetői, így lehetőségük van arra, hogy különleges számokkal bővítsék a repertoárjukat. Ezekből hallhattunk ízelítőt ezen a koncerten. Az első szám Dieter Herborg: Donner und Doria című lendületes indulója volt. Az előadás során különböző ütőhangszerek is megszólaltak pl. dob és xilofon. Hatásos dobszólót is hallottunk. A folytatásban egy közismert sláger dallamai csendültek fel, amely Frank Sinatra előadásában vált világhírűvé. Az eredeti, francia dalt Paul Anka átdolgozta, új szöveget írt hozzá, és My Way címen lett népszerű. Az ifjú zenészek nagy sikert arattak ezzel a feldolgozással is. Zempléni László műve következett, Dal és rondó. A klasszikus fúvószene népszerűsítése mellett a modern, elsősorban magyar kortárs szerzők által írt zenedarabok bemutatását is fontosnak tartja a zenei együttes vezetője. Így esett a választás erre a darabra. Ezt követően Dizzy Stratford: Friends for Life című alkotását adták elő. Ez a zenemű a szerző legnépszerűbb szerzeményei közé tartozik. Hamarosan felcsendült Hans Hütten szerzeménye a Saxonia Blues. A filmzenékre emlékeztető nagyszabású mű szintén elnyerte a közönség tetszését. A koncert befejező száma J. de Haan: Concerto D’ Amore volt. A holland zeneszerző igen kreatív a zeneszerzés területén. Eltérő nehézségi fokú műveiben szívesen kombinálja a különböző zenei stílusokat. Ezt tapasztalhattuk az előadott műben, mert a barokk, a pop és a jazz elemeit is felfedezhettük benne.

A hallgatóság vastapssal jutalmazta a zenekart, akik igen hatásosan, felszabadultan játszottak, különösen a ráadásnál. Az egyórás koncert elvarázsolta a közönséget, várta a folytatást. Reméljük, hogy még sok szép hangversennyel örvendeztetik meg a zenebarátokat. Gratulálunk a zenei együttes tagjainak és természetesen vezetőjüknek, Reményi László tanár úrnak. Magas szintű előadásaikkal sikeresen népszerűsítik a fúvószenét városunkban és környékén. Az ifjú zenészek minden alkalommal újabb élményekkel gazdagodnak, amelyek egy életre szólnak. Erről így ír Kodály Zoltán: „Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon. A zene, tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza.”

Írta: Szabó Lászlóné

Minden koncert ünnep - A cikk az Esztergom és Vidéke társadalmi és kulturális folyóiratban jelent meg 2016. januárjában.

Untitled Document