Zsolt Nándor Katolikus Zeneiskola

"Sokszor egyetlen élmény, egész életre megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni, ezt megszerezni az iskolának kötelessége." (Kodály Zoltán)

Nyomtatás

Év végi hangverseny a Zeneiskolában

Az esztergomi Dobó Katalin Gimnáziumban tartotta év végi hangversenyét az Esztergomi Zsolt Nándor Alapfokú Művészeti Iskola 2015. június 14-én. A Tücsök, a Vonós és a Fúvós zenekar műsorát láthattuk. Sok vendég érkezett, családtagok, barátok, hozzátartozók, érdeklődők foglaltak helyet a nézőtéren. A műsorban fellépő gyerekek minden korosztályt képviseltek, mintegy százan szerepeltek. A közönséget Gáspár Csilla, az iskola csellótanára köszöntötte.

A legkisebbek kezdték a műsort, a Tücsökzenekar lépett a közönség elé. A zenekart 1996-ban Pásztóiné Nádudvary Erika alapította. Tagjai a vonós tanszak évfolyamaiból kerülnek ki, de szívesen visszajárnak a régi növendékek is, és a zenélésbe bekapcsolódnak a zeneiskola tanárai is. Két ízben arany minősítést kaptak a Komárom-Esztergom Megyei Zeneiskolák Vonószenekari Fesztiválján. A növendékek számára a nagyzenekari zenélésig több lépcsőn keresztül visz az út. Ha már nagyon jól megy a zenélés duóban, akkor kerülhetnek be a Tücsök Zenekarba. Jelenleg Gáspár Csilla irányítja az együttest. Repertoárjukban megtalálhatók a klasszikus művek, egy-egy ünnephez kapcsolódó feldolgozások és filmzenék.

Ezen a délutánon egy Tengerészdal, részlet a Zenés utazásból és egy feldolgozás a Kájoni Kódexből szerepelt műsorukon. Az iskola kamarakórusa következett Séra Anna vezetésével. Bárdos Lajos: Dana-danáját és Bach 157. kantáta részletét adták elő. Kicsit megilletődötten indítottak, de a Dana-dana feszes tánctempója meghozta az éneklési kedvet. Azok a növendékek, akik a Tücsökzenekarban 1-2 éves gyakorlatot szereztek, tagjai lehetnek a Vonós zenekarnak. Harmadhegedűsként kezdik, majd elsőhegedűs lehet belőlük, ahogy haladnak a ranglétrán felfelé. A Vonós zenekar tagjai léptek a színpadra. Változatos és rendkívül hangulatos összeállítást hallottunk. Vivaldi: d-moll kettősversenyének 1. és 2. tételével kezdték műsorukat, Maradi Adrienn és Kállai Enikő játszottak szólót, majd a Facipős tánc következett. A folytatásban fokozódott a hangulat, mert Ivanovici: Duna hullámain és a Klapka induló nagy hatással volt a közönségre, mindkettő remekül szólt. A vastaps akkor következett, amikor az együttes Rodrigez: La Cumparsita tangóját adta elő. A remek hangulat folytatódott a Foxtrott előadása során is. Elton John Crocodile Rock c. száma még az idősebbeket is megmozgatta, kis híján táncra perdültek. A dallamos, könnyed zeneművek nagy sikert arattak a közönség körében.

A Fúvós zenekar alapítása Kriska György nevéhez fűződik. 2007-től Reményi László rézfúvós tanár irányításával működnek. Ebben az együttesben is megtalálhatók a visszajáró növendékek és a lelkes kollégák. 2014-ben nemzetközi versenyen 2. helyezést értek el. Repertoárjukban a klasszikus, „komolyabb” művek mellett megtalálhatók a fiatalos, lendületes film- és mesezenék, latinos tánczenék, könnyűzenei darabok átiratai. Változatos műsorukban, sokszínűségüket megcsillantva, szinte mindegyikre hallottunk példát. Gastolditól Geisleren át Elton Johnig széles skálán mutatták meg tehetségüket. A vastaps itt sem maradt el, Mancini Rózsaszín párduc c. száma mindenkit rabul ejtett. Az Oroszlánkirály mesefilm zenéjéből is hallottunk ízelítőt. Huggens zenéjében az elbűvölő dob mellett a fúvósok is lenyűgözően szóltak. A műsor zárásaként Beethoven: IX. szimfóniájából hallottunk részletet a Vonós és a Fúvós zenekar közös előadásában. Az ifjú zenetanárok a mai fiatalok igényeihez, ízléséhez próbálnak igazodni a zeneválasztásuk során. A növendékek szívesen játszanak a zenekarban, a későbbiekben nem okoz gondot számukra a klasszikus darabok előadása sem. A siker mögött hosszú és áldozatos munka rejlik. Ehhez kívánunk erőt és szorgalmat a növendékeknek és felkészítő tanáraiknak. Reméljük, hogy még sok szép hangversennyel örvendeztetik meg a közönséget.

Év végi hangverseny a Zeneiskolában - A cikk az Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóiratban jelent meg 2015. júniusában.

Untitled Document