Zsolt Nándor Katolikus Zeneiskola

"Sokszor egyetlen élmény, egész életre megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni, ezt megszerezni az iskolának kötelessége." (Kodály Zoltán)

Nyomtatás

"Kézfogás” koncert Esztergomban

Az esztergomi Dobó Katalin Gimnázium dísztermében került sor a „Kézfogás” koncertsorozat első hangversenyére 2015. november 7-én. Négy egymáshoz közeli település – Esztergom, Nyergesújfalu, Muzsla, Dorog – zeneiskolája, határon innen és túl, összefogott, és alakított egy szimfonikus zenekart. Ez 2012-ben történt, azóta minden évben megrendezik közös koncertjeiket. 

Szép élményekkel gazdagodhatott az, aki ellátogatott erre a koncertre. Az iskola aulájának színpadát és a lépcsők előtti teret szinte megtöltötték a zenészek, a nézőtér is megtelt érdeklődőkkel. Ivanovici: Duna hullámain című darabjával kezdődött a hangverseny, Gáspár Csilla tanárnő vezényelte az együttest. A közönséget Durzák Anna köszöntötte és idézte – a címben is szereplő - az ars poeticának számító verssort Németh Pétertől.

A zenei együttes repertoárjában, a klasszikus, „komolyabb” művek mellett, megtalálhatók a fiatalos, lendületes film- és mesezenék, latinos tánczenék, könnyűzenei darabok átiratai is. Változatos műsorukban, sokszínűségüket megcsillantva, szinte mindegyikre hallottunk példát. Kígyósi Árpád: Facipős tánca hangzott el a folytatásban, idézve a holland fapapucsok kopogását. Filmzenék következtek, amelyek ismerősként csenghettek mindannyiunk fülében, a Keresztapa, a Trónok harca, és a Tűzszekerek ismert dallamai csendültek fel. Ebben a hangulatban folytatódott a műsor, Andrew Lloyd Webber világhírű musicaljéből - Az operaház fantomja - hallhattunk egyveleget. A közismert dallamok lenyűgözően szólaltak meg, a megérdemelt vastaps sem maradt el. Két spirituálé következett. A „Jerico” feldolgozása, a pengetésekkel, csettintésekkel kiegészítve, remekül szólalt meg a zenészek játékosságát bizonyítva. „A mély folyó” előadása során érzelmi gazdagságukról is meggyőződhettünk. A „Banándal” felhangzása előtt egy kedves svéd gyerekverset hallottunk Durzák Annától. A folytatásban fokozódott a hangulat, mert latinos zenék következtek. Elsőként a Guantanamera, talán a legismertebb kubai dallam csendült fel, majd Rodrigez: La Cumparsita tangóját adták elő. Mindkettő nagy sikert aratott a közönség körében.

A koncert befejező részében „A Karib-tenger kalózai” című fim zenéjéből adtak elő részletet, majd az örökzöld sláger következett, a Crocodile Rock. Befejezésül a James Bond filmek zenéjéből kaptunk ízelítőt. A siker nem maradt el, a közönség szűnni nem akaró tapssal jutalmazta a zenekart, amelynek tagjai jelenlegi és volt zeneiskolai diákok, tanárok, akik szabadidejükben a maguk, barátaik és a helyi közösség szórakoztatására szeretnek muzsikálni. Meg kell említenünk a zenekarvezetőket, akik felkészítették az együtteseket a szereplésre: Kolozsvári Barnabásné (Dorog), Gáspár Csilla (Esztergom), Solymosiné Horváth Andrea (Nyergesújfalu), Danis Alica (Muzsla). A koncertsorozat folytatódik, Nyergesújfalun november 8-án, Muzslán november 14-én, Dorogon november 15-én hallhatjuk a zenekart újra. A siker mögött hosszú és áldozatos munka rejlik. Ehhez kívánunk erőt és szorgalmat a növendékeknek és felkészítő tanáraiknak. Reméljük, hogy még sok szép hangversennyel örvendeztetik meg a közönséget. A koncert végén Durzák Anna Váci Mihály verséből idézett. A zenei élmény mellé ezeket a gondolatokat kaptuk útravalóul: „És érezzék egy kézfogásról rólad, hogy jót akarsz, és te is tiszta jó vagy, s egy tekintetük elhitesse véled: szép dolgokért élsz - és érdemes élned.”

„Kézfogás” koncert Esztergomban - A cikk az Esztergom és vidéke társadalmi és kulturális folyóiratban jelent meg 2015. novemberében.

Untitled Document