Nyomtatás

Vonószenekar

 

 

 

 

 

Az együttest 1996-ban Pásztóiné Nádudvary Erika alapította. Tagjai az iskolai vonóstanszaknak évfolyamaiból kerülnek ki, de szívesen visszajárnak régi zeneiskolás növendékek is. Repertoárjukban megtalálhatóak klasszikus művek, tradicionális zene, egy-egy ünnepkörhöz kapcsolódó feldolgozások, valamint filmzenék is. Több alkalommal vállalkoznak egyszerűbb versenyművek megszólaltatására, melyek szólistái a zeneiskola növendékei. Az együttes nagy sikerrel szerepel iskolai, városi és regionális rendezvényeken, fesztiválokon.

A Komárom-Esztergom Megyei Zeneiskolák I.(2007) és II.(2009) Vonószenekari Fesztiválján a rendezvény szakmai értékelője Medveczky Ádám Liszt díjas érdemes művész mindkét alkalommal arany minősítésben részesítette a zenekart. 2011. Január 10-én a Cinema City CineMaestro című előadássorozatához kapcsolódó pályázatának a Klasszik Rádió által felajánlott különdíját nyerték. 2011. április 27-én az esztergomi zeneiskola fennmaradásáért rendezett jótékonysági gálahangversenyen a budapesti Kongresszusi Központban szerepeltek. 2011. június 4-én 15 éves jubileumi hangversenyt adtak a Szent Erzsébet Gimnázium dísztermében. 2011. június 26-án az Esztergomba látogató CASCADE ifjúsági szimfonikus zenekart a vonószenekar fogadta egy hangverseny keretén belül, ahol mindkét együttes külön-külön, majd egy közös műsorszámmal fellépett. A zenekari tagok utánpótlása is elindult a 2010-11. évben Tücsök zenekar formájában, 3-ik, 4-ik osztályos vonós hangszeren tanuló gyerekek játszanak együtt heti rendszerességgel, akik majd később kellő gyakorlat után beülhetnek a vonószenekarba.

Az együttes vezetője:

Gáspár Csilla

1987-ben született Székesfehérváron. Zenei tanulmányait itt kezdte tanára Dr Csingár Antalné. A zeneiskolai tanulmányok befejezése előtt Pécsre költözött családjával itt gordonka tanárai Komlós Mónika és Ján Boglárka voltak 2002-ben felvételt nyert a Pécsi Művészeti Szakközépiskolába. Konzervatóriumi évei alatt Szakács Viktória tanította. A gordonka mellett párhuzamosan elkezdte a magánének szakot is.

A sikeres érettségi után felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Budapesti Tanárképző Intézetébe gordonka szakra. Tanára Mező Márta volt. Diplomáját 2010- ben szerezte meg Az egyetemi évek alatt számos könnyűzenei zenekarban játszott. 2010 szeptemberétől a Zsolt Nándor Zeneiskola gordonka tanára. Ez évtől tagja a zeneiskola tanáraiból alakult Strigonia vonósnégyesnek.

„Ma rohanó világot élünk, ahol egyre kevesebb idő jut a zenekultúra megismerésére. Ezért érzem fontos hivatásnak a zenepedagógusi szakmát, mert így azokat az embereket taníthatom majd, akikben él a vágy a művészet és a kultúra iránt. Célomnak tekintem azt, hogy a leendő tanári pályám során olyan gyermekek kerülnek ki a kezeim közül, akik továbbviszik a kultúrát a többi felnövekvő nemzedékre”

 

Untitled Document